TeppoRaininko

Ei äänestetä Hakkaraista Europarlamenttiin

Suomella on 13 paikkaa EU-parlamentissa. Jokainen niistä on tärkeä. Valtaosa äänestää ehdokasta, jonka uskoo olevan kyvykäs ja halukas ajamaan Suomen asiaa. Mutta jos edustajamme onkin toiminut Suomen etua vastaan? Siihen verrattuna protestiksi äänestetty tyhjäntoimittajakin on hyvä edustaja. Ei muuten.

 

Kyetäkseen ajamaan tärkeiksi kokemiaan asioita, europarlamentaarikon on kyettävä verkostoitumaan, saamaan itsensä merkittäviin asemiin ja puhumaan muita puolelleen. Siksi on valittava edustajia, jotka ovat kielitaitoisia, oppimiskykyisiä, yhteistyöhakuisia, ulospäin suuntautuvia ja tottuneita toimimaan kalustetuissa huoneissa.

Arvostan Teuvo Hakkaraista yrittäjänä. Poliitikkona vain hiukan. Hän on aito ihminen, joka antaa äänen ja äänestämisen kohteen monelle, joka ei muuten löydä politiikasta kosketuspintaa. Hän tietää maaseudun ihmisten arjen ja tuntee myös kadun varjoisamman puolen. Silti en pidä häntä hyvänä poliitikkona, sillä hänellä ei omista rajoitteistaan johtuen ole paljoakaan vaikutusvaltaa eikä siksi hänen äänestämisensä lopultakaan edistä äänestäjiensä asiaa.

Osa kuitenkin uskoo hänen laittavan herrat ja hipit kuriin. Ei laita. Paljon Hakkaraista äänestetään myös protestiksi. Halutaan näpäyttää hienostelevaa eliittiä, punavihreitä höpertelijöitä, kukkahattutätejä ja setamiehiä. Eduskuntavaaleissa pieni protesti silloin tällöin vielä välttää, mutta Europarlamenttivaaleissa ei ole protestin paikka. Protestoisimme itseämme vastaan.

Jos ei Hakkaraisella ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia Suomen Eduskunnassa, kuinka sitä voisi olla Europarlamentissa? Vaikka EU:ssa viralliset kokoukset tulkataan ja pöytäkirjat käännetään, edellyttää aktiivinen asioiden hoito kielitaitoa. Englannilla pääsee jo pitkälle, mutta sen painoarvo heikkenee Brexitin myötä. On aika luonnollista saksalaisten ja ranskalaisten kysyä, miksi puhuisimme kieltä, joka on meille kaikille vieras? Saksalla on virallisen kielen asema neljässä EU-maassa ja Ranskalla kolmessa. Sprechen Sie deutsch, Herr Teuvo? Parlez-vous français? Talar du svenska?

Myös ruotsi on strategisesti tärkeä kieli Suomen euroedustajille. Finland och Sverige har liknande och olika intressen i EU. Det är viktigt, att ha ett gemensamt språk, som de andra inte förstår. Lika viktigt är, att finländare har ett språk, som inga andra förstår. Och att svenskar inte har.

Kuka tahansa – paitsi Emma Kari – osaa painaa nappia äänestyksessä, mutta se ei vielä riitä. Yksi ääni ei ole paljoa 750:n joukossa. Pitää pystyä vaikuttamaan lain valmisteluun, virkamiehiin, komissioon ja kollegoihin. Suomalaiset Mepit ovat luoneet suhdeverkostoja yli rajojen, toimineet ryhmissään näkyvissä rooleissa esittelijöinä, valtuuskuntien, valiokuntien ja muiden työryhmien jäseninä ja puheenjohtajina. He ovat tutustuneet, hankkineet taustatietoa, taustoittaneet asioita muille ja saaneet monessa asiassa enemmän aikaan kuin paikkalukumme olisi antanut odottaa. Protestiksi äänestetty edustaja ei tähän kykene, hän vain vie paikan joltain, joka olisi kyennyt.

Kylmä fakta on, että ääni Teuvo Hakkaraiselle tarkoittaa, että Suomella on yksi europarlamentaarikko vähemmän ajamassa meille tärkeitä asioita. Tietysti vielä huonompi tilanne on edustaja, joka äänestää Suomen etua vastaan, mutta en usko, että kukaan oikeasti tekee valintaa Hakkaraisen ja Sirpa Pietikäisen välillä.

Jos Perussuomalaiset on sinun puolueesi ja haluat antaa äänesi yrittäjyydelle, maaseudulle ja perusarvoille, niin äänestä sitten Karri Ollilaa. Hänellä on koulutusta, kielitaitoa, kykyä rakentaa verkostoja ja oppia uusia asioita, ja rohkeutta laittaa vaikka henkensä alttiiksi toisten puolesta. Siitäkin on näyttöä.

Ja jos et äänestä perussuomalaista, niin aivan yhtä tärkeää on saada Eija-Riitta Korhola Brysseliin ja Sirpa Pietikäinen sieltä pois. Oman lisämausteensa ehdokasvalintaan tuo kysymys siitä, jos oma ehdokas ei tulekaan valituksi. En haluaisi omalla vaatimattomallakaan panoksellani edistää Pietikäisen vaalikampanjaa. En sitten sitäkään vähää kuin herra Hakkaraisen. Tietenkin on mahdollista, ettei Hakkarainen edes kauaa EU:ssa viihdy. Toisaalta kyseessä saattaa olla Toimi Kankaanniemen pelastamisoperaatio, jolloin Teuvo joutuu jäämään Brysseliin, jotta saadaan Toimi Arkadianmäelle.

RKP:llä olisi mielestäni loistava ehdokas Max Schulman, joka monessa liemessä keitettynä maaseutuasioiden lobbarina omaa jo valmiiksi hyvät verkostot ja osaa luoda niitä lisää useammalla kielellä. Jos hän ei tule valituksi, inga problem, Nils Torvalds luultavasti tulee. En ole havainnut hänen kertaakaan nykyisella vaalikaudella toimineen Suomen etujen tai omieni vastaisesti. RKP:n vahvuus onkin mielestäni siinä, että äänestäjä saa, mitä tilaa.

Sama on tilanne Keskustan ja luullakseni Demareidenkin ehdokkaiden kanssa. Valittu ehdokas tuskin tuottaa suuria yllätyksiä, vaikka hän ei olisikaan juuri se, jonka toivoisin menevän läpi.

Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat jo sitten varsin sekalaista seurakuntaa. Lisäksi näiden puolueiden äänestäjillä ei ole mitään oikeusturvaa, ellei sitten pidä täysin saman tekevänä, kuka kapuloita Suomen rattaisiin lykkää.  Vasemmistoliitossa on käynnissä operaatio Pelastakaa Silvia Modig. Useat kärkiehdokkaista ovat enemmän ja vähemmän suoraan ilmoittaneet keräävänsä ääniä ja tekevänsä tilaa tälle eduskunnasta epäreilusti pudotetulle ehdokkaalle. Samantapainen peli on tiettävästi käynnissä Vihreissä, kun ei mustan huumorin erityistaitaja Fatim Diarra päässytkään Eduskuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Erinomainen kirjoitus! Viherilmiantajat huutanevat jo bannia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Miksi ihmeessä? Vihreänä näen, että olisi meille kaikille parempi jos perussuomalaiset äänestäisivät riveistään mahdollisimman laadukkaita ehdokkaita kaikenmaailman räyhänhenkien sijaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mielummin Hakkarainen kuin Korhola. Kummastakaan ei hyötyä, mutta Hakkaraiselta odotettavissa parempaa viihdettä :D

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Asiallinen ja hyväntahtoisuutta henkivä kirjoitus. Toivottavasti kommentointi jatkuu samassa hengessä.

Samaa mieltä, Brysselissä tarvitaan muutakin kuin englannin kielen taitoa. Siksikin on tärkeää päivittää stagnaation aikakaudelle jämähtänyt kielipolitiikkamme, jotta osaisimme tehdä kauppaa maailmalla muutenkin kuin englanniksi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Osittain kyllä samaa mieltä! Juuri tuon takia äänestäkää miellummin vaikka Olli Kotroa.. Siinä on tyyppi jolla on jo suhteita, ja kielet hallussa!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Petri Pirskanen, varsinkin se ruskea kieli :D

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Pidän ihmeenä, jos Teuvo Hakkarainen on ryhtynyt omatoimisesti ehdokkaaksi. Pidän loogisempana sitä, että puolue on houkutellut hänet ehdokkaaksi ja valituksi tullessaan Toimi Kankaanniemi tulee tilalle eduskuntaan. Näin Hakkaraisesta päästään eroon eduskunnassa. Teuvo Hakkaraisen henkilöhistoria puhuu omaa kieltään Wikipediassa. Kahdeksan luokkaa peruskoulua tuskin antaa hyvää kielitaitoa mepin tehtäviin ja verkostoitumiseen Euroopan parlamentissa.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Hyvä havainto. Lisäsin aiheesta muutaman rivin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hakkaraisella on yksi taito, jossa hän on tiettävästi pätevä: osaa teroittaa erinomaisesti sirkkelinteriä. Sillä taidolla vaan Brysselissä ei taida olla paljon tekoa ...

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Sittenkun Närvänen oppii itse lukemaan, niin opetelkoon seuraavaksi teroittamaan kynän.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #11

Kynäni ei toki ole yhtä terävä kuin sinun, Jari Räyhä, mutta yhdestä asiasta olemme kuitenkin onneksi samaa mieltä: Laura Huhtasaari kopioi gradunsa … :D

Käyttäjän Pirjo-MargitJauhiainen kuva
Pirjo-Margit Jauhiainen

Hoh hoh hoijaa,,,,, kyllä maapallon maissa on pienemmälläkin koulutuksella ihan pressana toimittu, niinpä olen mielissäni, että suomessa ruohonjuuritasolta kansanedustaksi päästään, jossa voikin laittaa riviin kaikki suomessa olleet kansanedustajat ja moniko tohtoriksi lukenu kuuntelee tavankansan ääntä?

Sekö olis hienostelu / ei edes sivistyneessä suomessa paras vaihtoehto - jossa kansanedustajina toimisi ainoastaan korkeakoulu pohjalla olevat päättäjät, yliopistopohjalla joku onkin itsensä ylentäny moneksi, jonka voi verrata kahdeksanluokan veroikseksi, kun sähköfirma kauppakin tehtiin mutulla?

Sivistystä on monenlaista - joka historiasta katsoen joissain asioissa näyttää hyvältä, kun köyhänki lapset pääsi oppiin, joka tässä ajassa on kääntäny selkänsä suomenkieliselle väestönosalle, kun uusi väki tuodaan työhön ja samalla aikaa se suomenkielinen kantaväestön osa pakkoaktivoi itseään - mihin, ei ainakaan työhön, jonka edesauttaminen kuuluu monin osin kansanedustajan tehtäviin, oletetussa sivistysvaltiossa, jonka Hakkarainen ymmärtää, mutta esim. vihreillä etusijalla on ilmasto, ilmasto ja taasen ilmasto.

Kielitaito - niin, eihän Eu:ssa tarvitse muuta kieltä osata, kuin sitä minkä syntymälahjanaan on saanu ja verkostotoituminen, sehän lähtee oman maansa lähtökohdista ja avustajat neuvoo lisää, mihin kiinnostus suuremmin kohdistuu, että palkkansa eteen avustajatkin toimii, kenellä on sitten se kielitaito.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kyllä kansanedustajilta ja euroedustajilta pitää ehdottomasti vaatia, etteivät ole käyneet keskivertosuomalaista enemmän kouluja, jotta pystyvät ymmärtämään kansan syviä rivejä. Kansakoulun ja yläasteen käyneet voidaan vielä hyväksyä, mutta kyllä lukion käyneet alkavat olla jo vähän liian kirjaviisaita ...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tässä on kysymys vähän muustakin kuin kielitaidosta. Näen myös nämä meppimme tietynlaisina ”käyntikortteina” Suomi-neidolta, kun he toimivat Euroopan parlamentissa.

Käypä katsomassa Wikipediasta, mitä löytyy Hakkaraisesta haulla:

Teuvo Hakkarainen - Wikipedia

Eliisa Ikonen

Eikös sellainen ehdokas, joka kykyjensä puolesta yltää Junkerin tasolle, ole kyllin hyvä europarlamenttiin?

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Kyllä. Herra Hakkarainen ei kuitenkaan ole sellainen enempää kielitaitonsa, osaamisensa kuin vaikutusvaltansakaan puolesta.

Toimituksen poiminnat