Ei äänestetä Hakkaraista Europarlamenttiin

Suomella on 13 paikkaa EU-parlamentissa. Jokainen niistä on tärkeä. Valtaosa äänestää ehdokasta, jonka uskoo olevan kyvykäs ja halukas ajamaan Suomen asiaa. Mutta jos edustajamme onkin toiminut Suomen etua vastaan? Siihen verrattuna protestiksi äänestetty tyhjäntoimittajakin on hyvä edustaja. Ei muuten.

 

Kyetäkseen ajamaan tärkeiksi kokemiaan asioita, europarlamentaarikon on kyettävä verkostoitumaan, saamaan itsensä merkittäviin asemiin ja puhumaan muita puolelleen. Siksi on valittava edustajia, jotka ovat kielitaitoisia, oppimiskykyisiä, yhteistyöhakuisia, ulospäin suuntautuvia ja tottuneita toimimaan kalustetuissa huoneissa.

Arvostan Teuvo Hakkaraista yrittäjänä. Poliitikkona vain hiukan. Hän on aito ihminen, joka antaa äänen ja äänestämisen kohteen monelle, joka ei muuten löydä politiikasta kosketuspintaa. Hän tietää maaseudun ihmisten arjen ja tuntee myös kadun varjoisamman puolen. Silti en pidä häntä hyvänä poliitikkona, sillä hänellä ei omista rajoitteistaan johtuen ole paljoakaan vaikutusvaltaa eikä siksi hänen äänestämisensä lopultakaan edistä äänestäjiensä asiaa.

Osa kuitenkin uskoo hänen laittavan herrat ja hipit kuriin. Ei laita. Paljon Hakkaraista äänestetään myös protestiksi. Halutaan näpäyttää hienostelevaa eliittiä, punavihreitä höpertelijöitä, kukkahattutätejä ja setamiehiä. Eduskuntavaaleissa pieni protesti silloin tällöin vielä välttää, mutta Europarlamenttivaaleissa ei ole protestin paikka. Protestoisimme itseämme vastaan.

Jos ei Hakkaraisella ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia Suomen Eduskunnassa, kuinka sitä voisi olla Europarlamentissa? Vaikka EU:ssa viralliset kokoukset tulkataan ja pöytäkirjat käännetään, edellyttää aktiivinen asioiden hoito kielitaitoa. Englannilla pääsee jo pitkälle, mutta sen painoarvo heikkenee Brexitin myötä. On aika luonnollista saksalaisten ja ranskalaisten kysyä, miksi puhuisimme kieltä, joka on meille kaikille vieras? Saksalla on virallisen kielen asema neljässä EU-maassa ja Ranskalla kolmessa. Sprechen Sie deutsch, Herr Teuvo? Parlez-vous français? Talar du svenska?

Myös ruotsi on strategisesti tärkeä kieli Suomen euroedustajille. Finland och Sverige har liknande och olika intressen i EU. Det är viktigt, att ha ett gemensamt språk, som de andra inte förstår. Lika viktigt är, att finländare har ett språk, som inga andra förstår. Och att svenskar inte har.

Kuka tahansa – paitsi Emma Kari – osaa painaa nappia äänestyksessä, mutta se ei vielä riitä. Yksi ääni ei ole paljoa 750:n joukossa. Pitää pystyä vaikuttamaan lain valmisteluun, virkamiehiin, komissioon ja kollegoihin. Suomalaiset Mepit ovat luoneet suhdeverkostoja yli rajojen, toimineet ryhmissään näkyvissä rooleissa esittelijöinä, valtuuskuntien, valiokuntien ja muiden työryhmien jäseninä ja puheenjohtajina. He ovat tutustuneet, hankkineet taustatietoa, taustoittaneet asioita muille ja saaneet monessa asiassa enemmän aikaan kuin paikkalukumme olisi antanut odottaa. Protestiksi äänestetty edustaja ei tähän kykene, hän vain vie paikan joltain, joka olisi kyennyt.

Kylmä fakta on, että ääni Teuvo Hakkaraiselle tarkoittaa, että Suomella on yksi europarlamentaarikko vähemmän ajamassa meille tärkeitä asioita. Tietysti vielä huonompi tilanne on edustaja, joka äänestää Suomen etua vastaan, mutta en usko, että kukaan oikeasti tekee valintaa Hakkaraisen ja Sirpa Pietikäisen välillä.

Jos Perussuomalaiset on sinun puolueesi ja haluat antaa äänesi yrittäjyydelle, maaseudulle ja perusarvoille, niin äänestä sitten Karri Ollilaa. Hänellä on koulutusta, kielitaitoa, kykyä rakentaa verkostoja ja oppia uusia asioita, ja rohkeutta laittaa vaikka henkensä alttiiksi toisten puolesta. Siitäkin on näyttöä.

Ja jos et äänestä perussuomalaista, niin aivan yhtä tärkeää on saada Eija-Riitta Korhola Brysseliin ja Sirpa Pietikäinen sieltä pois. Oman lisämausteensa ehdokasvalintaan tuo kysymys siitä, jos oma ehdokas ei tulekaan valituksi. En haluaisi omalla vaatimattomallakaan panoksellani edistää Pietikäisen vaalikampanjaa. En sitten sitäkään vähää kuin herra Hakkaraisen. Tietenkin on mahdollista, ettei Hakkarainen edes kauaa EU:ssa viihdy. Toisaalta kyseessä saattaa olla Toimi Kankaanniemen pelastamisoperaatio, jolloin Teuvo joutuu jäämään Brysseliin, jotta saadaan Toimi Arkadianmäelle.

RKP:llä olisi mielestäni loistava ehdokas Max Schulman, joka monessa liemessä keitettynä maaseutuasioiden lobbarina omaa jo valmiiksi hyvät verkostot ja osaa luoda niitä lisää useammalla kielellä. Jos hän ei tule valituksi, inga problem, Nils Torvalds luultavasti tulee. En ole havainnut hänen kertaakaan nykyisella vaalikaudella toimineen Suomen etujen tai omieni vastaisesti. RKP:n vahvuus onkin mielestäni siinä, että äänestäjä saa, mitä tilaa.

Sama on tilanne Keskustan ja luullakseni Demareidenkin ehdokkaiden kanssa. Valittu ehdokas tuskin tuottaa suuria yllätyksiä, vaikka hän ei olisikaan juuri se, jonka toivoisin menevän läpi.

Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat jo sitten varsin sekalaista seurakuntaa. Lisäksi näiden puolueiden äänestäjillä ei ole mitään oikeusturvaa, ellei sitten pidä täysin saman tekevänä, kuka kapuloita Suomen rattaisiin lykkää.  Vasemmistoliitossa on käynnissä operaatio Pelastakaa Silvia Modig. Useat kärkiehdokkaista ovat enemmän ja vähemmän suoraan ilmoittaneet keräävänsä ääniä ja tekevänsä tilaa tälle eduskunnasta epäreilusti pudotetulle ehdokkaalle. Samantapainen peli on tiettävästi käynnissä Vihreissä, kun ei mustan huumorin erityistaitaja Fatim Diarra päässytkään Eduskuntaan.

TeppoRaininko
Kärkölä

Maatalous- ja metsätiedeiden maisteri. 55 vuotta. Vakuutusalalla 24 vuotta ja yhtä kauan maatalousyrittäjänä. Historiaani kuukuu kolme kautta kunnallispolitiikkaa sitoutumattomana Kokoomuksen ryhmässä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu